Att köpa inredning second hand

Ett av de bästa sätten att hitta originell och personlig inredning är att handla second hand. Idag finns det många olika aktörer på denna marknad. Man kan handla i rikstäckande butikskedjor, som Myrorna eller Läkarmissionen. I många städer och samhällen finns det också lokala butiker, som drivs av kyrkor eller av ideella organisationer, och som påminner om Myrorna när det gäller utbudet. Dessa butiker brukar dock ha något lägre priser. Billigast är det dock om man handlar på en vanlig loppmarknad, och ibland kan det också vara riktigt billigt på en auktion. Sedan internet blev var mans egendom har också marknaden för att köpa och sälja direkt mellan privatpersoner, på sajter som Blocket och Tradera, blivit ofantligt stor.

Den som vill kunna göra de bästa fynden på begagnatmarknaden kan börja med att läsa de här tipsen. De rör framför allt hur man köper begagnade kläder, men många av råden gäller även möbler och inredningsdetaljer. Sedan kan man komplettera med att tänka på följande.

  • Lär dig vilka uppiffningar som är lätta eller billiga att göra själv. Att klä om en soffa är inte lätt, men att köpa ett nytt överdrag behöver inte bli särskilt dyrt. Att måla om en stol är däremot inte svårt.
  • Priserna tenderar att sjunka ju längre bort från storstäderna man kommer. Det gäller både på Myrorna, på auktioner och ofta också vid köp på Tradera eller Blocket.
  • Skumma igenom Facebook-grupper som heter saker som ”Bytes/bortskänkes i X-området” för att se om någon har något som du vill ha.
  • Bäst är, precis som Clara skriver, att inte besöka second hand-butiker tillsammans med någon som har samma smak som man själv. Däremot är det bra att skapa nätverk med andra som gärna springer på loppisar, men som har annan smak. Då kan de hålla utkik åt dig, exempelvis efter en viss servis som du samlar på.
  • Var extra vaksam mot sådant som verkar för bra för att vara sant, men tänk samtidigt på i vilka sammanhang det vore lätt att genomföra ett bedrägeri. Se framför allt upp vid köp på nätet. När ett dödsbo ska rensas kan faktiskt en Carl Malmsten-soffa slumpas bort, men om någon säger sig ha ett Josef Frank-tyg till salu på Tradera, och vill att köparen ska sätta in pengar innan varan skickas, då kan det röra sig om ett bedrägeri. Kolla upp köparen noga.