Därför ska du planera köksrenoveringen noga

Köket är hemmets samlingspunkt där alla i familjen möts. För att köket både ska vara socialt och funktionellt gäller det att planera renoveringen noga. Tänk på att detaljerna i köket bidrar till en bra helhet.

När du ska renovera köket är planeringen väldigt viktig. Oavsett vilken budget du har att röra dig med är det viktigt att tänka igenom allt ordentligt. Du ska fundera på allt från vilka bänkskivor du ska ha i köket till vilka vitvaror som är bäst. Ett kök ska både vara funktionellt och hemtrevligt och för att få det resultatet är dina val viktiga. När du ska planera köket är det viktigt att du utgår ifrån budgeten och dina behov. Fundera över vad som är bra med ditt nuvarande kök och vad som behöver förändras för att köket ska bli mer funktionellt.

Detaljerna gör hela köket

I ett kök är det oftast detaljerna som gör köket personligt. Det finns en mängd tillval som du kan välja för att knyta ihop helheten. Det är många detaljer att tänka på, allt från lysknappar till eluttag. Att välja en bra basfärg är bra, välj en färg som du inte kommer att tröttna på. Med olika detaljer i andra färger kan du skapa kontraster som gör köket levande. Det är bättre att satsa på ett funktionellt och ergonomiskt kök än att det bara är trendigt och snyggt. Det är viktigare att ha bra sophantering och förvaring som underlättar vardagen än snygga men icke-funktionella lösningar. När du ska välja bänkskiva ska du välja den med omsorg. Varje bänkskiva har sina fördelar och nackdelar. Hitta en bänkskiva som matchar ditt behov och som bidrar till en bra helhetsupplevelse i köket. Exempelvis är en rostfri bänkskiva väldigt tåligt medan en marmorskiva är mer estetiskt tilltalande.

Trender att inspireras av

Om du vill få inspiration till din köksrenovering kan du kolla in årets kökstrender. Kontraster är en stark trend som syns i kök det här året. Genom att låta något sticka ut får köket en identitet. Det kan vara natursten med starka färgskiftningar. Det är även väldigt trendigt att använda olika naturmaterial i köket och jordnära färger. Luckor i trämaterial och bänkskivor i sten är i linje med den naturnära trenden. Om du gillar färger kan du med fördel satsa på andra kulörer än grått och beige som exempelvis jordig terrakotta eller olivgrönt. Om du vill gå på den naturnära trenden ska helst köksbänk, luckor och väggar harmonisera med varandra.

Det avskalade köket tar i år mer plats och det är stängd luckor och enhetlighet som gäller om du vill gå på den trenden. Mindre saker ger ett lugnare intryck och du kan med fördel gömma kyl, frys och diskmaskin bakom luckor. Köket har blivit en central punkt i hemmet och en plats där alla samlas. Att satsa på det sociala i ett kök har blivit en stor trend det här året. En köksö är perfekt att ha i ett socialt kök.

Kökstrender 2022:

• Naturnära
• Kontraster
• Luftigt
• Socialt