Täta fönster för bättre uppvärmning hemma

Om elräkningen blir skyhög, om värme försvinner ut och om det drar från dina fönster kan det vara hög tid att täta dem. Otäta och gamla slitna fönster är ofta ett bekymmer för husägare. Här tipsas det om att täta fönster, något som är fördelaktigare än att byta ut dina otäta fönster.  

Vi har tidigare skrivit om billigare uppvärmning med värmepump, men faktum är att den där värmepumpen snabbt blir overksam om du har otäta fönster där stora värmeförluster sker.

Byta eller täta fönster?

Om du har dragiga fönster är det många fönstertillverkare rekommenderar. Det kan såklart vara något för dig, men bra att veta är att det är mycket dyrare än att täta dina befintliga fönster. Om du dessutom har äldre orginalfönster kanske du dessutom inte vill göra dig av med dem. Än dyrare kan det bli om dina äldre fönster inte håller standardmått då du måste specialbeställa nya fönster.

“Återbetalningstiden, även om värmeförlusterna är höga med de gamla fönstren, kan vara lång”, skriver Dinbyggare.

Anlita proffs för tätningen

Att täta är alltså i många fall det bästa alternativet. Glipor måste sättas igen och naturligtvis kan du göra detta själv om du skaffar dig kunskaper och är noggrann, men det bästa är att anlita fackkunniga proffs för att utföra arbetet. Detta för att placering av tätning och justering av fönsterbågar måste vara exakt.