Sov bättre

Problem med att sova? Det finns en rad olika saker som påverkar hur väl vi sover en natt. Här är några saker att tänka på.

Sover du i en skön säng men ändå inte vaknar utvilad? Problem med nattsömnen är inget ovanligt och med andra ord något som många lider av. Som tur är finns det sätt som gör att du sover bättre. Men det gäller att tänka till lite innan du lägger dig bara.

Så sover du bättre

Om du vill sova bättre och vakna utvilad är det bra om du först funderar lite kring din dygnsrytm. Har du koll på när du är som mest pigg och alert mot när du är trött och ofokuserad? Rör du på dig tillräckligt och när äter du, och vad äter du då? Dessa frågor är några som Folkhälsan i Finland skriver om, och i samma artikel tipsar man även om några saker du kan göra för att sova bättre. Här är ett urval av dessa tips:

  • Ta vara på dagsljuset. Inled morgonen med att utsätta dig för dagsljus och avsluta kvällen med att tona ned ljuset. På så vis skapar du dig en naturlig dygnsrytm.
  • Rör på dig mer. När du ägnar dig åt fysisk aktivitet under dagen sover du bättre om natten.
  • Låt bli telefonen i sängen. Många slösurfar för att varva ner innan det är dags att sova men ljuset från våra telefoner, surfplattor och datorer har motsatt effekt eftersom de gör oss pigga och på så vis försvårar insomning och minskar produktionen av trötthormonet melatonin.

Skapa rutiner

En ytterligare viktig aspekt att tänka på när det kommer tillsömn är att skapa sig en rutin. Det är fördelaktigt att gå och lägga sig vid samma tid varje kväll och att vakna samma tid varje morgon. Det skapar nämligen en naturlig dygnsrytm och vänjer kroppen vid att vila dessa tider. På lång sikt kommer du därför inte bara att sova bättre utan även må bättre.