Att tänka på vid bostadsköp

Ska du köpa bostadsrätt? Då finns en hel del saker som du bör veta för att undvika att göra en dålig affär – framförallt om lockpriser.

renovering (2)Att köpa bostadsrätt är en av de största affärerna som man kan göra i sitt liv och därför är det viktigt att man inte gör en dålig affär och är väl förberedd på vilka frågor man ska ställa till mäklaren och vad man ska titta efter. Ett av de vanligaste misstagen som görs vid denna typ av affär är nämligen att man binder upp sig vid en bostad där det finns stort renoveringsbehov som man initialt inte lagt märke till. Till exempel kan det vara bra att veta vad mäklaren då faktiskt menar när han slänger sig med ord som ”möjlighet att sätta egen prägel på hemmet”, ”har potential”, ”charmigt” och ”original detaljer/originalskick” eller linkande för alla dessa formuleringar betyder allt som oftast att bostaden kräver flertalet renoveringar vilket man då bör vara beredd på vid köpet, skriver Expressen. Men man ska inte tro att detta alltid är negativt, tvärt om. Ett hem som behöver rustas upp en aning är inget att rygga tillbaka ifrån om det till exempel bara är golvet som behöver bytas ut. Då kan man exempelvis sätta in ett vackert skeppsgolv eller kanske lägga klinker i hallen. Så ett hem med ”potential” eller ”gammeldags charm” kan lika gärna betyda att du får en möjlighet att själv bestämma hur den fasta inredningen ska se ut – men kom ihåg att bostaden då även ska vara prissatt efter vilken typ av renovering som faktiskt krävs.

Undvik mäklarnas lockpriser

Ett allt vanligare fenomen på bostadsmarknaden idag är lockpriser som ska trissa upp budgivningen genom att locka in fler budgivare för att på så vis höja buden. Och ibland manipulerar man även budgivningen med så kallade bulvaner eller falska köpare, skriver Metro. Dock finns ett sätt att avgöra när priserna är orimligt låga för en bostad. Nu har nämligen bostadssajten Booli, vilket man berättar i ett pressmeddelande hos MyNewsDesk, lanserat en ny funktion som innebär att man på deras sajt kan se vad kringliggande bostäder är värderade till – utan att dessa ens är till salu. Då kan man snabbt se om lägenheten man spanat in verkligen är värderat till ett verkligt belopp eller om priset enbart är satt för att locka intressenter.