Klimatsmart: brytare, zero waste & second hand

Att inreda miljövänligt är att tänka i många olika steg. Från helhet till den minsta detaljen. Varför? Därför att ett klimatsmart hem är energieffektivt både i sina produkter (tapeter, möbler) och i sin dagliga drift. Fönstren ska inte släppa ut onödig värme, el ska tillvaratas. Nedan följer lite tips om hur du kan tänka, och hur oväntade detaljer kan ha stor inverkan på dina klimatavtryck.  

Detaljer, okej, men vilka? Ja, det är inte direkt vasen i bokhyllan vi menar när vi pratar om inredningsdetaljer som kan optimera dina klimatavtryck. Men har du någonsin tänkt på att dina eluttag kan vara gamla och dra onödigt mycket energi? Eller dina brytare? Dem kan du byta ut kostnadseffektivt och klimatsmart med Schneider Exxact. Tänk bara på att om du är det minsta osäker är det bättre att låta en fackman göra jobbet åt dig. Läs mer på elsäkerhetsverket.se.

Låt dig inspireras av ”Zero Waste”  

Det är olika vilka associationer folk får när de tänker på hur man ska inreda klimatsmart. En del tänker nog på något slags zero waste-lösning, som familjen Persson i Sundsvall som rensade sitt hem på 20 000 prylar och lever efter devisen: noll slöseri. Zero waste är en hel livsstil som undersöker och testar gränserna för vårt dagliga avfall. Det är allt från hur man kan återanvända potatisskal till hur man kan effektivisera de hushållsmaskiner man har. Tyvärr är rörelsen så pass marginell att man måste vara oerhört kreativ och uppfinningsrik. Men är man själv intresserad av något liknande kan man alltid söka efter information och tips på nätet, det finns massvis. ”Njut av det fina – och gör dig av med resten”.

Många känner kanske att en sådan livsstil skulle ta alldeles för mycket energi att förverkliga. Men då kan man i alla fall inspireras. Redan när du står inför ett köp, se till att företaget du handlar från redan har funderat på sitt klimatavtryck och hur de kan undvika för mycket slöseri. Det finns också massa spännande recept på nätet där du kan ta reda på hur du bäst lagar mat efter ”zero waste”-filosofin. Här finns ett ”zero waste”-fiskrecept med sik. Spännande!

Tillvarata och återanvänd

I författaren Ida Magntorns vardagsrumstår 30-talets vackra Chippendales (klassiska soffor med organisk trädekor och rotting vid rygg och sidor). Det är tydligt att det lever en person som älskar historia och att tillvarata gamla prylar. Second hand har utvecklats till en egen sport på senare tid, där dina fynd får spela huvudrollen i vardagsrum och kök. Att återanvända gamla möbler är alltid klimatsmart, eftersom brytningen av metaller och annat i samband med produktionen av nya möbler i sig leder till mycket utsläpp.

Det gäller att kunna balansera mellan att återanvända gamla saker och anpassa sig till det som faktiskt är bättre idag. Gammalt är inte alltid bäst. Idag tillverkas smarta, energisnåla lösningar för ditt hem. Det kan vara nya, tätare fönster och dörrar, eluttag och brytare som är anpassade efter klimatmål och rekommendationer och så vidare. Tänk dynamiskt och pragmatiskt, och var lyhörd för vad som rekommenderas av experterna.