Billigare uppvärmning med värmepump

De senaste åren har intresset varit stort för att installera värmepumpar. Nu kan vi se en viss avmattning, men en värmepump är fortfarande en bra investering.

Sverigepumpen.se är ett av flera företag som säljer värmepumpar. De har specialiserat sig på luft-/luft- och luft-/vattenvärmepumpar, och säljer även luftrenare. De förklarar fördelarna med att välja en värmepump, och naturligtvis med att helst välja just dem som leverantör och installatör, i filmen nedan.

Värmepumparna fick viktig draghjälp under Alliansens tid i regeringsställning, eftersom ROT-avdraget då gjorde det extra fördelaktigt att renovera eller på annat sätt förbättra hemmet. Men även nu, under regeringen Löfven, är det smart att installera en värmepump. Det är nämligen ett smart och miljövänligt sätt att sänka sina uppvärmningskostnader. Priset för att installera en pump har heller inte gått upp, skriver Dagens industri.

Ytterligare en fördel med värmepump är att det är miljövänligt, vilket Nya Wermlandstidningen skriver om här. Luftvärmepumpar kan också användas för att kyla ned ett hus när det är varmt, genom att köras ”baklänges”. Värmen tas då från inomhusluften, till skillnad från när pumpen används för uppvärmning. Då tas istället värmen från utomhusluften.

Att välja värmepump

För att en värmepump ska fungera optimalt krävs det att den är av rätt modell, och att den installeras korrekt. Värmepumpen ska vara anpassad till husets storlek, men också till det svenska klimatet. Många importerade pumpar fungerar bra under vår och höst, men sämre under den svenska vintern. Husets ålder påverkar också vilken effekt man får av värmepumpen.

I många äldre hus består planlösningen av flera små rum, och då har den uppvärmda luften svårt att nå alla rum. I broschyrerna räknar man med en öppen planlösning, vilket är det optimala för att installera luftvärmepump. Besparingen i ett äldre hus kommer därför inte att bli lika stor som anges, men det är fortfarande en bra affär att installera en värmepump.

En luftvärmepump av den minsta modellen kostar från ungefär 20 000 kronor, inklusive installation, skriver Svenska dagbladet.