Inbrott i semestertider

Hur ska du skydda hemmet mot inbrott under semestertider egentligen? Med bra dörr, larm och kanske grannsamverkan? Värt att ha i åtanke är att tjuven ej tar semester utan att det alltid finns en risk för inbrott, även under sommaren.

 

Sommaren är den tid då många inbrott begås, även om ännu fler tycks ske under det kallare halvåret. Men under semestertider finns det ändå en risk för att någon bryter sin in i ditt hem och stjäl saker. Det kan vara allt från att tjuvar tar sig in via balkongdörr, fönster som står öppna samt ytterdörrar som är enkla att bryta upp. Men med bra säkerhetsdörrar för tryggheten slipper du som lägenhetsägare att drabbas av inbrott via ytterdörren, något som gör att du kan sova tryggare om natten och lämna ditt hem när du åker på semester utan att oroa dig för inbrott med kofot eller liknande. Men vad mer finns det att tänka på, förutom att skaffa sig en rejäl och bra dörr?

 

Tillfället gör tjuven – även under sommaren

Polisens hemsida går det att läsa om hur tillfället gör tjuven och att tjuven inte har semester. Med andra ord är det viktigt att se över sitt inbrottsskydd innan du åker iväg på en semester och lämnar lägenhet eller hus helt tomt. Det du kan göra när du reser bort är följande:

  • Meddela grannar att du kommer vara bortrest.
  • Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull.
  • Ha timer på lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
  • Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
  • Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest. Vidarekoppla eventuellt telefonen.
  • Undvik att skriva på sociala medier eller i din blogg att du är bortrest.
  • klippa gräsmattan om du är bortrest länge.
  • skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.
  • hänga sin tvätt på din torkställning.
  • slänga sopor i din soptunna och parkera sin bil på din uppfart ibland.

(Källa: Polisen)

 

Lås alltid din dörr

Det är även viktigt att alltid låsa dörren – även om du råkar vara hemma. Till exempel ute i trädgården och påtar, eller på balkongen med en god bok. Det är nämligen så att tjuvar ofta går och kontrollerar om dörrar är låsta mitt under dagen. Om den inte är det kan tjuven ta sig in och ta plånböcker, nycklar och handväskor – som ofta förvaras precis bredvid ytterdörren. Ett lätt byte för en inbrottstjuv med andra ord. Du som befinner dig någon annanstans i lägenheten eller i huset kanske inte märker av ett endaste dugg. Var även försiktig med att släppa in okända personer i ditt hem, det kan vara en person som går under falsklegg och inte jobbar för den myndighet eller den organisation som den utger sig för att göra.

 

Undvik även att göra uppdateringar på sociala medier om att du ska iväg på semester – om du har en öppen profil. Då vet många nämligen att du inte är hemma och att ingen märker om ett inbrott görs, på kvällen eller varför inte mitt under blanka dagen.