Ikea återkallar farlig lampa

Att belysning är A och O när det kommer till inredning är klart sedan länge eftersom det är lamporna som sätter stämningen, därför är det också viktigt att man väljer rätt sorts armaturer – men har du lampfot från Ikea kanske du kan behöva lämna tillbaka den. Ikea återkallar nämligen lampfoten Gothem då den ger stötar.

IkeaNär man ska handla taklampor är kanske inte Ikea den återförsäljare man tänker på i första taget, men däremot om man talar om andra sorters lampor så först tankarna hit. En lampa som till exempel varit väldigt populär är bords-eller golvlampan i serien Gothem som sålts på varuhuset sedan oktober i fjol. Men har du köpt just en sådan lampa från den serien bör du nog lämna tillbaka den illa kvickt, lamporna i den serien har man nämligen valt att återkalla då dessa kan ge eller rent av faktiskt ger elektriska stötar – och enligt Dagens Nyheter bör du också lämna tillbaka lampan även om den fungerar då det upptäckts att det är felaktiga kablar i lamporna och dessa kablar gör i sin tur metallen, som lampfoten är gjord i, blir strömförande.

Inget kvitto krävs

Positivt för de kunder som haft oturen att köpa någon utav de två berörda lamporna är att man enligt Folkbladet kommer erbjuda full återbetalning. Och inget kvitto för bords- eller golvlampan behövs. Anledningen till detta förklarar man till Västerbottens-Kuriren är för att man först och främst värnar om sina kunders säkerhet och inte sin egen vinst. Och eftersom att produkten i fråga sålts på varuhusen sedan oktober i fjol är det en hel del lampor som kommit in i våra hem och för att lämna tillbaka lampan kan man gå till vilket varuhus som ligger en närmast – och alltså få full återbetalning utan att ens uppvisa kvitto.