Slipp ohyra hemma

Har du problem med skadedjur hemma? Det finns en del saker du kan göra för att förhindra uppkomsten och få bort den ohyra som tillkommit.

Med malkulor, rödcederträblock, rått- och silverfällor kommer du långt. Det hittar du bland annat på skadedjursbutiken.se. Men det finns även en hel del annat du kan ta till för att slippa de oinbjudna gästerna i ditt hem.

Insekter, möss och andra skadedjur

När det var som varmast i sommar lockade bland annat öppna fönster in insekter och skadedjur. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur höstens skadedjur gärna flyttar in i våra hem, bland annat myror som gärna vill äta sött. Även pälsängrar, som är duktiga på att flyga (baggen specifikt) tar sig lätt in genom fönster och genom ventilationssystem. Se till att sätta upp insektsnät för fönster och dörrar samt att hålla rent och säkert förvara textilier, gärna i nedpackade i plast. Mer att titta efter från samma artikel är det som följer:

  • Luktar torrvaror i skafferiet konstigt? Mjölbaggen avsöndrar en lysolaktig doft som kan sitta kvar i angripna varor. Angripet mjöl får också en gråaktig färg.
  • Tomma larvskal i skafferi och garderob är ett tecken på ängrar. Pälsängern angriper textilier, fläskängern livsmedel.
  • Små hål i textilier som exempelvis ylletröjor kan indikera att du drabbats av pälsänger eller mal. Leta efter larver och skal.
  • Den som får bett och upptäcker små blodfläckar, skal och svarta prickar i sängen kan ha drabbats av vägglöss.
  • Spillning på vind eller i källare kan vara ett tecken på råttor och möss.

Täta alltså springor och hål, stäng dina fönster och dörrar när du kan. Se till att maten inte står framme samt att hålla både vind och källare välstädade, gå igenom tillhörigheter och lägg inte bråte eller kläder på hög.

 

Ta inte med dig ohyra hem från resan

När du reser kan du se till att inte får med dig utländska insekter och annan ohyra hem, det går att läsa om i Expressen. Det som tipsas om är bland annat detta:

  • Sprid inte ut dina kläder på hotellrummet när du är ute och reser och lägg inte resväskan i närheten av sängen eller på golvet under den.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan och sätt inte in dem i byrå i hotellrummet.
  • Tvätta kläderna du haft med dig på resan när du kommer hem, om möjligt i 60 grader.
  • Ta inte in resväskan i sovrummet efter en resa.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen ska läggas i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn. Sedan ska den slängas i soporna.

 

En insekt som är svår att göra något åt är vägglusen. Dessa baggar har ökat enormt bara de senaste åren i Sverige och det finns tyvärr inga tecken på att ökningen kommer avta. Det beror bland annat på resistens mot tidigare bekämpningsmedel, okunskap om vad en vägglus är samt att vi reser allt mer. Vägglössen är insekter som sticker och suger blod, vissa får klåda av dessa stick, medan andra inte reagerar alls. Blodfläckar på lakanen kan vara tecken på vägglöss som härjat på natten, då de är vakna. Mer om detta i Dagens Nyheter.