Så lyckas du med lägenhetsköpet i Stockholm

När du planerar att köpa en lägenhet i Stockholm är det smartaste du kan göra att inte köpa en för dyr lägenhet. Hitta en bostadsrätt i din prisklass. Då kommer din ekonomi tåla att exempelvis räntan höjs.

Sveriges huvudstad är det många som vill bo i. Bostäder är dock dyrare där än på många andra orter i Sverige. Om du vill bo där är det viktigt att du gör ett bra val när det kommer till bostad. Många väljer att köpa en lägenhet när dem flyttar dit. Om du vill köpa en lägenhet i Stockholm är det en bra idé att välja en kunnig mäklare som har insyn i bostadsmarknaden. Med erfarenhet och expertis kan en mäklare som är verksam i Stockholm hjälpa dig att hitta drömboendet.

Priset på lägenheter har sjunkit

När det kommer till att köpa lägenhet är det av stor betydelse att du hittar en bostadsrätt med en bra förening. Bostadsrättsföreningens ekonomi kan ha en stor inverkan på vilken avgift du betalar. Det har varit en turbulent tid på bostadsmarknaden vilket har medfört att priset på bostadsrätter i Stockholm har sjunkit en hel del. Det är fördelaktigt för dig som ska köpa att det finns ett stort utbud och att priserna har kommit ner en aning. Vad en lägenhet kostar i Stockholm är svårt att säga. Allt beror på vilken stadsdel du är intresserad av att bo i. Lägenheterna är generellt dyrare i innerstaden.

Räkna på kostnaderna

När du planerar att köpa en bostadsrätt är det en bra idé att agera långsiktigt och se det som en investering. Det är fördelaktigt om du har planerat att bo i Stockholm och lägenheten några år. Innan du gör ett bostadsköp är det viktigt att du läser på och gör en helhetsbedömning av objektet som du är intresserad av. Att undersöka lägenheten som du är intresserad av är också viktigt att göra. En köpare har undersökningsplikt för att upptäcka eventuella fel och brister. Det allra viktigaste är dock att ekonomin på plats. Räkna på vad du har råd med. Ta med avgiften för lägenheten, amortering, räntekostnader och lagfartskostnader i den ekonomiska kalkylen. Tänk på att ta höjd för eventuella räntehöjningar.

Tips inför lägenhetsköpet:

  • Kolla med banken vilket belopp du kan låna.
  • Ansök om lånelöfte i god tid.
  • Kontrollera bostadsrättsföreningen.
  • Undersök alltid lägenheten.