Därför ska du sanera bort svartmögel

Misstänker du att du har drabbats av svartmögel hemma är det en farlig fiende som du behöver ta på största allvar och se till att bli av med omgående. Svartmögel kan nämligen ställa till med allvarliga hälsobesvär, sprider sig snabbt, skadar ditt hus och kan kosta dig en hel del pengar i sanering.

Problem med svartmögel är tyvärr vanligt i både nya och gamla hus, såväl utvändigt som invändigt. Möglet trivs allra bäst i fuktiga miljöer med riktigt dålig ventilation. Tyvärr kan det vara svårt att upptäcka ett angrepp i ett tidigt skede eftersom det gärna gror där det inte alltid syns. Det finns dock hjälp att få. Boka mögelsanering i Stockholm, Norrtälje, Södertälje och Nynäshamn hos Waterproof Direct. Läs mer här.

Bekämpa det farliga svartmöglet

Svartmögel är farligt helt enkelt därför att det bildar giftiga gaser som kallas mykotoxiner. Dessa gaser finns sedan i det angripna huset luft och andas in. Gifterna kan orsaka allvarliga lungsjukdomar och allergier och i allra värsta fall även cancer. Här frodas svartmögel:

  • Badrum
  • Krypgrunder
  • Kök
  • Vindar
  • Källare
  • Fuktiga utrymmen

Angreppet har redan spridit sig en hel del när du kan se det med blotta ögat. Det föregås dock ofta av en obehaglig doft och möglet brukar se ut som ett större område täckt av mörk beläggning. Mindre områden brukar likna grupperingar av svarta prickar.

Så fort du misstänker att du har svartmögel i din bostad ska du kontakta en firma som kan utföra mögelsanering. Du ska i största möjliga mån undvika att försöka ta hand om möglet på egen hand. Fördelen med att anlita en firma är att de vet exakt vad de sysslar med och hur de ska bli av med svartmöglet för gott. Det sprider sig nämligen mycket lätt med sina sporer och celler. Professionella mögelsanerare använder också skyddsutrustning och mögeldödande medel som kommer åt överallt, även i utrymmen där det kan vara svårt att inspektera och komma åt. I de allra svåraste fallen är angreppen så svåra att det är bättre att riva fastigheten än att försöka sig på sanering. Ju fortare du tacklar problemen, desto lättare blir det att gå vinnande ur striden mot svartmöglet.