Sov gott och vakna utvilad

En god sömn står högst upp på mångas önskelista. Undersökningar visar att nutidsmänniskan sover mindre och sämre än någonsin tidigare.

En bra sömn skapas både av att vara utomhus i dagsljus och av att vara fysiskt aktiv. Dessutom måste sovrummet och sängen vara anpassad för god sömn. En skön säng som är utformad för att passa din kropp utgör grunden för att sova bra. Hos Jensen sängar hittar du flera sängmodeller och bäddmadrasser för olika kroppstyper.

Sömnbrist ger sämre hälsa

Sömnbrist kan få allvarliga konsekvenser. Sömnbrist ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar och sänker immunförsvaret. Koncentrationsförmågan sjunker och humörsvängningar ökar. Under sömnen återhämtar sig kroppen och våra hjärnor bearbetar intryck och lagrar ny kunskap. Blodtryck, puls och kroppstemperatur sjunker och stresshormoner minskar. Hos växande barn och ungdomar bildas tillväxthormon när de sover.

Skapa rätt miljö för god sömn

En skön säng med en bekväm kudde och täcke är första steget till en god sömn. Rummet ska också vara svalt, tyst och mörkt. Börja varva ner minst en timme innan du ska krypa ner i sängen. Dämpa belysningen och stäng av alla skärmar. Sätt mobilen på ljudlöst. Läs en tidning eller en bok eller prata med dina nära och kära. Om du har barn kan du läsa en godnattsaga för att barnet ska somna bra. Forskning visar att många sover sämre av att ha mobiltelefonen i sovrummet. Lägg den därför på laddning i ett annat rum och köp en traditionell väckarklocka till sovrummet.

Förebyggande faktorer för bättre sömn

För att sova bra krävs att kroppen tar del av naturligt utomhusljus under dagen. Gå gärna ut flera promenader när det är som ljusast på dagen. Fysisk träning gör också att sömnen blir bättre. Kombinationen med rask promenad eller en löprunda utomhus är därför ett optimalt sätt att få både dagsljus och fysisk träning på samma gång. Om du har svårt att få in träningspass i vardagspusslet är en bra idé att promenera delar av vägen till jobbet. Det klassiska tipset att kliva av tåget eller bussen någon station tidigare är fortfarande lika aktuellt som det alltid har varit.