Måla huset eller byta fasaden

Ditt hus måste underhållas förr eller senare och förutom taket är det fasaden som är det viktigaste. Olika material på väggarna kräver olika behandling. Ett hus med tegelbeklädnad är helt underhållsfritt på de stora ytorna. Stenhus kan också vara målade med en slamfärg som har en knottrig yta. Tekniken för att måla dessa är att använda en speciell utrustning med spruta. Vanligast är dock väggpaneler av trä och då är det målning som gäller.

Oftast räcker det med att tvätta och måla huset, men ibland behöver man renovera husfasaden istället. Har du blivit inbjuden till husmålning hos dina kompisar, eller har du själv bjudit in kompisar för att först hjälpa till med att måla huset och sedan fira det hela? Grattis i så fall. Det är ett fantastiskt härligt sätt att umgås genom att hjälpa varandra och att måla huset är inte så svårt, men det är ett omfattande jobb. Om fasaden inte har fått det underhåll den behöver av tidigare ägare kan det bli aktuellt att byta ut hela panelen. Ska du byta ut panelen bör du också fundera på om det är läge att passa på att tilläggsisolera. Ett byte av fasad innebär ett omfattande och kunskapskrävande arbete så är det något du ska anlita hantverkare till så är det detta.

Hur du kan hålla nere kostnaden

Ska du bara måla huset kan det vara smart att ta hjälp av dina vänner, men det kan ta mer tid än du tror. Att klara av att måla en hel villa på en dag är tufft och det går inte att vara hur många som helst. Du kommer garanterat att få tusen frågor från alla medhjälpare om allt möjligt så du hinner inte måla något själv. Ska du dessutom sköta markservicen kommer inte din partner att hinna måla heller. Bästa sättet att hålla nere kostnaden kan ändå vara att satsa på att måla själv.

Att renovera fasaden är ett större jobb som kräver hantverkare men genom att jämföra olika offerter och själv sköta städning går det att hålla nere kostnaden.