Börja planera din trädgård redan nu

Trädgården är något som ofta kopplas ihop med vår och sommar. Men det finns goda anledningar att börja planera inför din trädgård redan nu, trots att snön kanske ligger tung över den. Vissa växer planteras tidigt på våren, och då behöver din plan redan vara klar.

Självklart kan du planera din trädgård på egen hand. För många är det en av tjusningarna med att ha trädgård, att kunna sitta redan på vintern och planera inför vårens sådd. Men har du en större anläggning kan det vara en bra idé att ta hjälp. Tar du hjälp med din trädgårdsdesign kommer du att kunna få en lättskött, vacker och effektiv trädgård.

Planera trädgården i god tid

De senaste åren har vi sett en växande trend i att odla sin egen mat. Det är inte enbart något landsbygden pysslar med, utan även stadsodling har blivit allt mer populärt. Vill du få ut så mycket som möjligt av din trädgård och odling behöver du vissa kunskaper. Exempelvis kan vissa växter inte samodlas, utan behöver odlas långt ifrån varandra. Du behöver också ha kunskaper om vilken växtzon du befinner dig i och när det är dags för dig att börja så.

Om du själv inte har de här kunskaperna finns det hjälp att få. En trädgårdsarkitekt har de kunskaperna som krävs, oavsett om du vill odla grönsaker och frukt, eller endast blomster. Men då det blivit populärt med odling och trädgård är det viktigt att du tar kontakt med en trädgårdsarkitekt i god tid.

Vad kan en trädgårdsarkitekt hjälpa dig med?

En trädgårdsarkitekt kan hjälpa dig med hela planeringen av din trädgård. Med hjälp av professionella kunskaper kan din trädgård både bli vacker och funktionell. Du kan få hjälp med att:

  • Få din trädgård att se estetiskt tilltalande ut
  • Planering av hur du maximalt utnyttjar den befintliga ytan
  • En planering om när det är dags att börja så och plantera
  • Idéer om vilka växter som frodas bäst i just din trädgård

Planera nu – plantera till våren

Nu under vintern finns det inte så mycket du kan göra i trädgården. Just vintern är en tid för din trädgård att återhämta sig. Det du däremot kan göra nu är att planera inför odlingsåret, då har du koll på det sen när det är dags att sätta igång.

Under årets första månader kan du ta det lugnt, se det som en period för att samla inspiration till din trädgård. När våren sedan börjar nalkas är det dags att börja förså vissa plantor. April till juni brukar ses som den mest intensiva perioden för trädgårdar. Under våren ska du förså och grodda det som behövs, och när det börjat bli varmare är det dags att plantera utomhus. Exakt när du kan börja plantera utomhus beror på väder och temperaturer, det ska inte bli minusgrader på nätterna.

Plantera under hösten

En del saker behöver du vänta med till hösten innan det är dags att plantera, i alla fall för att få riktigt bra resultat. Exempelvis träd och buskar brukar ta sig allra bäst om du planterar dem på hösten. Se därför till att ha koll på din trädgårdsplanering, och ta gärna hjälp om du är osäker.